Jógával az egészségért

Jógával az egészségért

 

Amellett, hogy erősít, rugalmassá tesz, rengeteg hatása van a szervezetünkre, mely visszaállítja az egészséget, újra fiatalnak érezheted magad testedben, lekedben.
Ha már kételkedsz abban, hogy az a normális, hogy fájdalommal és betegségekkel, rossz közérzettel, motiváltság hiányával kell leélned a hátralévő életedet, akkor itt áll pár hatás, melyet tapasztalhatsz magadon, ha rendszeresen a jógaszőnyeget választod.

Már pár alkalom után érezheted, hogy egyenesebben tartod magad, könnyebb a járás, rugalmasabb, nem fáj a hátad, a fejed, jobban alszol, sokkal kiegyensúlyozottabb vagy, nyugodtabb, kicsit szebb a világ.
Nézzük, mi mindent hozhat a rendszeres gyakorlás (rendszeresség alatt a minimum heti kétszer, folyamatos jógázást értem. Ha több, értelemszerűen a hatások is hamarabb fognak jelentkezni. Mindenhez idő kell. A túlgyakorlásra is felhívnám a figyelmet, ha minden nap gyakorolsz, tarts minden héten egy pihenőnapot, a test, az izmok a pihenési szakaszban adaptálják az őket ért munkát. Valamint, ha túlfárasztod magad, nagyobb a sérülésveszély. Szubjektív, mivel itt nem csak a testedet mozgatod, energiát ébresztgetsz, ha túl gyorsan akarod a változást, amire még lehet nem állsz készen, okozhat mentális megbedegedést. Legfontosabb a türelem, a rendszeresség, és hogy odafigyelj a tested, lelked jelzéseire. Női napon sem ajánlatos a gyakorlás.

0c04f4f439b5b7d22b6a29e51babf90d

Hajlékonnyá, rugalmassá tesz
Talán ez a leglátványosabb először. A saját alkatodhoz megfelelően egyre hajlékonyabb leszel. Könnyebb lesz az előrehajlás, hátrahajlás, a kivitelezhetetlennek tűnő pozíciók elérhetővé válnak. Ez nem csupán szép, de a befeszült izmok, ízületek megnyújtásával a testről leveszed a feszültséget, fájdalmat. Például a váll-és mellkasnyitásokkal eltűnhet a nyaki fájdalom, a fejfájás, a felső háti szakasz fájdalmai; csípő lazításával, a helyes tartás kialakításával megszünhet derékfájás, akár térdfájás, és még sorolhatnám.
Beszűkült mozgásterű ízületek, végtagok esetén pang az energia az adott területen, hiány alakul ki, melyet egy idő után a test fájdalommal jelez. Rugalmasságod fejlesztésével szépen enyhülnek, majd csak emlékké válnak a fájdalmak.

unnamed-3
A jógában nem hasonlítjuk magunkat egymáshoz, nem versenyzünk.

Ami néha nehéz, hiszen mindenki szeretne gyönyörű pózokat végezni. Ezen én is keresztül mentem, és gondolom sokan mások is. Elfogadás, hogy hol járok, az én testem mire képes. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy én honnan indultam és ahhoz képest hol járok. A változás mindenkinél szemmel mérhető. De a kiinduló pont Te vagy. Van aki lazább, van akinek kötöttebbek az izmai, szövetei, ízületei. Ezek adottságok is. Valaki gyermekkorátol sportol, neki másképp reagál a teste a gyakorlatokra, mint aki 30 évesn kezdi el.
A testedben viszont Te érezni fogod a jóga nyújtó, lazító hatásainak minden előnyét. Könnyebbé válsz, fiatalabbnak érzed magad, ezek kihatnak a mindennapjaidra is, a feladatokat könnyedebben, rugalmasabban kezeled. Nem torpansz meg, vagy ha igen, hamarabb kijössz a megrekedésből.
Áramlik benned az energia, egyre többször érzed magad frissnek. És aki jól érzi magát a bőrében, az elégedettebb az életével, többet mosolyog, boldogabb. Ezek hatnak küllemedre is: fiatalos külsőd, egészségesebb arcbőröd lesz.

unnamed-4

Megerősít
Minden téren. Az erős izmok védik az ízületeket, azáltal, hogy leveszik a terhelést róluk, és a rugalmassá tételükkel együtt a sérüléseket is ki lehet védeni.
A pózok által tested megerősödik, fejlődik testtudatod, egyre kitartóbb vagy egy-egy ászanában, ugyanezek jellemedben is felerősődnek: kitartóvá válsz, önuralmad növekszik, több terhet bírsz el, nem roskadsz össze olyan könnyen, megtanulod, hogy amit szeretnél, azt el tudod érni, bele fektetett energiával.

unnamed-5

Ízületeid egészségesek maradnak
Az ízületek közti folyadék mozgás által termelődik, így hosszú távon véded az ízületeidet a kopástól (ha kevés a folyadék, a porcok súrlódnak), valamint a jógapózok, az ízületre ható munkájuk által, védenek a különböző ízületi gyulladásos megbetegedésektől, illetve a már kilakultak állapotát javítják (súlyosságtól függően,megfelelő jógagyakorlással).
Egy szép megfogalmazást találtam: a porc, olyan, mint a szivacs, összenyomódik,majd megtelítődik, akkor kap friss tápanyagot, ha a folyadék ki van nyomva belőle, majd ezután fel tudja szívni az újat.

84ae064e965da50addc136e699d25d8f

Gerinced egészséges, rugalmas lesz
A csigolyákon nagy terhelés van, ha a tartó izmok renyhék, valamint túlsúly esetén is. A sok ülés, mozgáshiány, stresszes életmód talán legelső jele a hátfájás. Történhet idegbecsípődés is, akkor az általa mozgatott izmok mozgatása is sérülhet, illetve az adott területen érzészavar, zsibbadás is jelentkezhet. Ha hosszabb ideje fenálló fájdalom van, porckorongsérv is okozhatja (különböző állpotú), ezeket orvos, gyógytornász segítségével érdemes kezeltetni, utána viszont jógával gyönyörűen rendben lehet tartani a gerinc egészségét. Ezektől a betegségektől megvéd a jóga, ha még nincsenek panaszaid.
Jógaórán minden irányban mozgatjuk a gerincet, előre-, hátrahajlítjuk, megcsavarjuk, friss tápanyaghoz juttatjuk a porckorongokat, az idegeket stimuláljuk, mely hat az idegrendszerünkre, illetve az ideggyökökhöz tartozó belső szervekre is hatunk általa. Gerinced alkalmazkodó képessé válik, rugalmas, egészséges lesz. Milyen jó is hátfájás nélkül élni!

img_7186

Erősíti a csontokat
Saját súllyal erősítünk, melyek erősítik a csontokat is, megvédenek a csontritkulástól. A Kaliforniai Állami Egyetem tanulmánya szerint, a jóga csökkenti a szervezetben a cortisol stresszhormont, amely segíti, hogy a kalcium a csontokban maradjon. (Yoga Journal)

Fejleszti az egyensúlyt

Az órák része az egyensúlyi pózok is, melyek kiegyenlítik a bal-és jobb agyfélteke működését, harmonizálnak. Fejlesztik a stabilitást, növelik a koncentrációt.

7e92c9dfc485275dbce8db12982f86cd

Egészséges szív- és érrendszer
Fokozza a vérkeringést az egész testben, tisztítja a vérereket, segíti a szív munkáját. Erősíti a szívet, az ereket. Harmonizálja a vérnyomást. A jóga megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől, a már kialakult betegségek állapotát javítja, akár meg is szüntetheti (súlyosságtól függően, mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal, valamint a jógaoktatóval, hiszen nem minden ászana ajánlott).
Minél tisztább az érrendszer, annál több oxigént, friss tápanyagot, és annál akadálymentesebben tud szállítani a szövetekhez, szervekhez, ezáltal az egész szervezet egészségéért felelős.
A vér az élet, a szív a szeretet jelképe. Nem is ragoznám. Csupán két kérdés. Mennyire élvezed a mindennapjaidat? Érezted e már, ha a szeretetet adtál vagy elfogadtál, milyen boldogság érzés volt benned? Jó hír, nem kell szerelmesnek lenni minden nap ehhez, elég önzetlenül viselkedni. Ér gyakorolni.

dsc_0200-2

Csökkenti a stresszhormonokat a szervezetben
Nagyon sok stressz ér minket nap-mint nap, melyeket, ha nem vezetünk ki, le, belülről mardos minket, mely egy idő után különböző betegségekben ütközik ki.
A jóga harmonizálja a hormontermelést, kivezeti a feszültséget a testből, a lélekből, ezt már egy óra után is érezheted, megkönnyebbülsz, jól érzed magad, nyugodtabbá válsz.

f5cc695a1e751db78b1b8ca17e5d06a3

Harmonizálja a hormonháztartást
Különböző hormonproblémák esetén is javasolt jógázni(oktatóval egyeztetve), például: pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés, cukorbetegség, menstruációs ciklus rendellenességek, meddőség bizonyos formái. Hormonhiány okozza például a klimax tüneteit vagy a csontritkulást.

Fiatalon tart testben és lélekben!

Minden ember képes a saját teste, szelleme, elméje irányítójává válni. A jóga egy eszköz, megkönnyíti ezek elérését. Uralod gondolataidat, érzelem ingadozásaidat, kívül helyezkedsz. A jógapózok, a légzésszabályozás, a relaxáció, meditáció a test-lélek-szellem hármas harmonizálását támogatják.

Beautiful mature woman in yoga pose baddhakonasana.

És álljon itt a végén egy megerősítés, azaz affirmáció, melyet, mint egy mantrát, lehet recitálni bárhol és bármennyit. Egészségben, boldogságban teljes életet Kívánok Mindenkinek!

“A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magamköré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom.”

Írta: Zsóvár Krisztina (jógaoktató, ayurvédikus jógaterapeuta)