10 ok, ami miatt nem fogyunk

Akkor sem, ha kevesebbet eszünk.

A zsír visszatartás a test döntése,és ennek a döntésnek mindig van valami oka. Különösen a nők esetében. Főleg negyven feletti nők ismerik jól a jelenséget, amikor “a levegőtől is híznak”. Ugyanannyit eszünk és mozgunk, mint korábban, mégis csak úgy rakódnak ránk a kilók.  Ha nem figyelünk, elveszítjük a saját testünkbe vetett bizalmunkat, pedig ilyenkor lenne rá igazán szükség. Mert a túlsúly- akárcsak minden más panasz- annak a jele, hogy valalmi nincs rendben a testünkben, és hogy a hormonok nincsenek egyensúlyban. 

8b44e9ec-4d34-48b4-a606-b892839f2a4c

A következőkben felsorolásra kerül 10 ok, ami miatt a testünk úgy dönthet, hogy nem fog lefogyni akkor sem, ha kevesebbet eszünk, és többet mozgunk.

bddd78c2-b4a4-4def-98f3-392fec609b68

» A bélflóránk nem egészséges, és nem úgy működik, ahogy kellene: a rossz baktériumok átvették az uralmat. A baktériumok egy sajátos összetétele makacs túlsúlyt okozhat. Különösen a cukrok táplálják ezt a “kövérítő” bélflórát.

» A pajzsmirigy úgy dönt, hogy lelassul, mert a mellékvese túl van terhelve a stressz miatt. Emiatt lelassul az anyagcserénk, és sokkal könnyebben hízunk.

» A mellékvese sok kortizolt állít elő, mert hosszú ideig stresszeltünk túl sokat. A stressz megzavarja többek között a hormonegyensúlyt is, ami miatt a zsír elraktározódik, és nem tud elégni. A stressz tehát hízlal. (Vannak, akiknél pont az ellenkezője trténik, túl sok stressztől fogynak, így kiürül a szervezetből a fontos vitaminok, ásványi anyagok, kóros soványság léphet fel…)

» A testünknek állandóan túl sok inzulint kell előállítani, mert a sejtjeink érzéketlenné váltak rá (pl: túl sok cukorral, feldolgozott étellel terheltük a szervezetet, túl sokáig). Ha inzulin van a vérünkben, nem tudunk zsírt égetni.

» A májunknak nagy fáradtságba kerül a hormonzavart okozó anyagok, köztük a xenoösztrogének kiszűrése és kiválsztása (az élelmiszerek tele vannak vegyszerekkel,pl xenoösztrogén–xeno: idegen, itt testidegen.). A zsírsejtjeink úgy döntenek, hogy lekötik ezeket az anyagokat,különben kárt okoznának. Minél több a xenoösztrogén, annál több a zsírsejt.

 » Ahogy öregszünk, lassanként úgy csökken izmaink tömege. Ez lassítja az anyagcserét. Minél kevesebb izmunk van, annál lassabb az anyagcserénk, és annál nehezebb lefogyni.

» Az évek óta tartó /drasztikus/ fogyókúrának köszönhetően óriási a káosz az anyagcserénket illetően. Testünk egyfolytában túlélő üzemmódban van. Nem bízik abban, hogy elegendő a táplálék, és mindent zsírként raktároz el.

» Hiányunk van olyan tápanyagokból-például magnéziumból, cinkből, B-vitaminokból-, amelyek fontosak a zsírégetéshez.

» Gyógyszert szedünk,melynek mellékhatásaként nehezen fogyunk le.

» Anyagcserénk mindenképp lelassul, ahogy öregszünk, még akkor is, ha gondoskodunk arról, hogy ne veszítsünk az izmunkból.

500a3f2a-64ed-44d4-95f5-21379c244dcf

A makacs túlsuly a testünk segélykiáltása. Ha vigyázunk a hormonegyensúlyunkra, egészséges a bélflóránk, ha segítséget nyújtunk a májunknak a méregtelenítésben, ha testünket karban tartjuk mozgással, ha nem terheljük magunkat túl sok méreggel vagy stresszel, akkor a testünk eléri a kívánt egyensúlyt és az egészséges testsúlyt is.

/Marjolein Dubbers Hormonkontroll c. könyvéből/