Tudatos életmód lépésről-lépésre

16441355_1439134696099177_1564340541_n-1

Talán idén megérett benned a gondolat, hogy változtass életmódodon, tegyél egészségedért.

Lehet vannak már fizikai tüneteid, amelyek mutogatják, hogy nem jó, ahogy eddig éltél; túl sok munka, stressz, egésznapos ülés, mozgásszegény életmód, össze-vissza étkezés, minőségi ételek hiánya. Lehet magas a vérnyomásod, koleszterinszinted, vércukrod, sokat fáj a fejed, hátad, rosszul alszol, emésztési problémáid vannak, meghíztál, mindig fáradtnak érzed magad, eltűnt az életkedv, a lendület. Lehetne még sorolni, rengeteg tünet(egy vagy több is egyszerre) jelentkezhet.

Jó esetben még nem alakult ki szervi probléma, “csak” jeleznek, hogy ideje változtatni. Addig jó nekikezdeni, amíg nem az orvos mondja: “Most változtat az életmódján, különben…”

Néhány apró, de hasznos tanács, hogyan is kezdjünk bele. Lépésről-lépésre. (Itt nem térnék ki a vega, vegán életmódra, az ayurvédára, amely testtípusokra bontja a fogyasztható ételeket, csupán alap praktikákat írok le.)

  • A legegyszerűbb tanács, amit adhatok, hogy ne mindent egyszerre akarj megváltoztatni. A hirtelen, hatalmas lendülettel történő egészséges élet-törekvések nagyon hamar kiszoktak égni. Füstbe ment terv. Túl sok, túl bonyolult, túl fárasztó minden nap megvonni a megszokott ételeket magunktól. A napi háromszori húsevés, zsíros ételek, sok-sok kenyér után erős váltás csak zöldségleven élni. A semmi mozgásból a mindennapos kemény edzés 2-3 hét után már nem olyan lelkesítő. Éhesen és sajgó tagokkal ilyenkor jön a fotelbe visszaesés, a süti-chips-kóla kombók, hiszen nekem ez nem megy. Érdemes lassan, fokozatosan beiktatni a számunkra új dolgokat, ismerkedni velük, megfigyelni a hatásukat testünkre-lelkünkre. És hagyni, hogy szép lassan bekússzanak a mindennapjainkba, mint új szokás/ok. Így nem érezzük, hogy kínszenvedés az egészségre figyelés, hanem minden új dolognak a pozitív hatásait hasznosítjuk.
  • Írd le a céljaidat. Határozd meg, hogy mit szeretnél elérni, minél konkrétabban. Például: nyárra szeretnék 5kg-ot fogyni, a vérnyomásom …., megszüntetem a fejfájásom, stb. Írd le, hogy miket tervezel tenni céljaid elérése érdekében, napi rutinodban mit tervezel változtatni (étel, ital, mozgás, pihenés..). Ha van olyan barátod, aki tud ebben támogatni, küld el neki, és megbeszélhetitek, hogy hetente/havonta beszámolsz mit tettél meg, min változtattál, milyen sikerélményed volt. nagyon motiváló tud lenni.16467131_1439254552753858_1813650024_n
  • Vezess étkezési naplót. Naponta, étkezésekre lebontva írd le miket ettél. Segít csökkenteni az ételbevitelt, észrevenni, tudatosítani a “veszélyzónákat”, amikre oda kell figyelni: pl: két megbeszélés között bekapott süti, délután plusz kávé, csoki, mert elfogyott az energiád, est tévé mellet chips, nasi….. A leírt étkezési ritmusodból tudsz kalkulálni, mikor vagy könnyen elcsábítható gyors energiára, és előre felkészülhetsz, pl: korpás keksz és alma legyen nálad, amely helyettesíthet egy futtában bekapott cukros dolgot. (Nem mondok újat, a cukor méreg. Szervezeted fellélegzik egy idő után, és visszaadja energiád hálából). Kibővítheted: az ételek mellé leírhatod, hogy hogyan érezted magad elfogyasztásuk után magad, mikor éheztél meg legközelebb. Ezzel saját tapasztalatot szerzel, hogy egyes ételek hogyan hatnak rád, energiádra, közérzetedre, emésztésedre. Pl: fehérlisztes tésztaétel után elálmosodtál és hamar megéheztél (hirtelen megemeli a vércukrot és utána gyorsan le is dobja). Utána próbálj ki hasonló ételt, egészségesebb változatot, mondjuk durumlisztes tésztát. Hasonlítsd össze, rád hogyan hatott a két étel. Így a magad tapasztalásából tanulod meg mitől érzed magad jobban, és egyszerűbb, könnyebb az egészségesebb ételek beiktatása, elfogadása. Hiszen nem valaki megmondja, hogy egyél zöldséget!16402403_1439254492753864_1637124312_n
  • Szakíts időt az étkezésekre. Próbálj nyugodt körülmények között enni, lassan, az ételre koncentrálva. Nézd meg az ételt, a színeket, érezd az ízeket. Így kevesebb étel is elég, hogy jól lakj, illetve a pozitív gondolatok, érzések által az étel is boldogsággal fog eltölteni. Itt a tudatosság, hiszen jelen vagy, nem másra figyelsz.
  • Tarts heti egyszer húsmentes és vagy tejtermékmentes napot. ha már haladóbb vagy, akár kipróbálhatod a vega/vegán ételeket hetekre vagy még hosszabb időre is. Itt is használhatod az előző pontokat, összehasonlíthatod hogyan hat szervezetdre, közérzetedre, testedre lelkedre. (Amikor abbahagytam a húsevést, az első, amit tapasztaltam, hogy jobban engedtek az izmaim, hajlékonyabb lettem, valamint a düh csökkent bennem, nehezebb volt felbosszantani.)
  • Kezdj el sportolni! Jógázz! Ebben a témakörben nagyon egyoldalú vagyok, nálam minden út ide vezet. Olyan vagyok, mint egy nagyi, bárkinek bármi baja, arra jó a Béres csepp. Na nálam ez a jóga. És tényleg! Mindenkinek és mindenre jó. Ennyi. Tovább nem részletezem, majd egy másik bejegyzésben, de bármikor szívesen leülök veled erről beszélgetni!16441590_1439254439420536_1445931687_n
  • Csökkentsd a stresszt az életedben- be szép is így leírva, és vissza is szólhatsz: Köszi! Apró pici technikákkal sikert érhetsz el. Itt vissza is linkelnék az előző ponthoz, tudod: jóga! Este már lefekvés előtt ne nézz tévét, ne nézz gépet, telefont, hallgass nyugodt zenét, mantrát, 11 előtt próbálj aludni menni, de mindenképp éjfél előtt. Tölts időt a természetben. Meditálj.
  • Jutalmazd magad! ha jól haladsz az életmód változtatásokkal, iktass be kényeztetést magadnak időröl-időre: menj el masszázsra, engedélyezz magadnak a kedvenc süteményedből, vagy ami épp jól esik neked.
  • Vizualizálj! Képzeld el magad minél gyakrabban, ahogy már elérted a célod, érezd át, mintha már a tiéd lenne. Lásd magad, hogy most egészséges vagy, erős vagy, rugalmas vagy, kirobbansz az energiától, tetterőtől, mosolyogsz, boldog vagy!event_021-600x450

Írta: Zsóvár Krisztina (jógaoktató, ayurvédikus jógaterapeuta)