Csend kerestetik

Avagy mire is jó a csend. Minek is? Kinek is? Rég lejárt lemez?

Ami kint az bent. Ami bent az kint. Pont. itt be is fejezhetném. Mindent elmond ez a két mondat. Mégis néhány szubjektív gondolat tőlem, annak aki meghallja!!!
Hat ránk a környezetünk. Induljunk ki abból, hogy minden energia. Mindennek van rezgése. És mi szépen felvesszük. Ha nem vagyunk tudatosak. Az érem másik oldala: ahogy mi gondolkodunk, érzünk, élünk, úgy alakul a világ körülöttünk. Így jön be a képbe a varázslás, a teremtés, kinek mi erre a szavahasználata (én speciell mesefüggő vagyok és szeretem a mindennapokban is a mese-elemeket alkalmazni. Szóval varázsolok….).
Vissza a kiindulási ponthoz: nagyon sok a zaj a mai világban. Reggeltől estig. Tv, rádió, egyéb kütyük, tömegközlekedés, munkahely, információ, információ, információ, dolog, teendő.. Annyi hatás ér minket, és ezek mind pörgetnek. Aztán ott a kikapcsolódás oldal. Sok a program. Az összes, számodra érdekes eseményen ott szeretnél lenni. Menni, tapasztalni, hallani, tanulni, kikapcsolódni, ismerkedni. Kevés a nap 24 órája. az érzés, hogy valamiről lemaradsz. Valakit nem ismersz meg. Pont lecsúszol a legjobb lehetőségről(bármivel kapcsolatban). Valaki pont megmondja a tutit és nem hallod. Minden zajos és sok. Csend csak a WC-n (gyerekesek ezt a privilégiumot is elvesztik néhány évre), és a hálóban van (jó esetben). Este fáradtan dőlsz az ágyba. Kidőlsz. Mint egy gép. Vagy még ez a kis örömforrás is elvész, mert az agyad tovább zakatol; jönnek a cetlik, a listák, holnapi teendők, stb. Felületes alvás, kialvatlanság. Nincs feltöltődés. És másnap kezdődik minden előröl.
Sokan nem szeretik a csendet. Nem ismerik. Az unalmas, nem történik semmi. Ha néha jut ilyen az életükbe, akkor azonnal el is alszanak(itt jelez igazán a test, a lélek, hogy nagyon túl van terhelve). Vagy épp ellenkezőleg, túl irrritáló. Túl sok haszontalan gondolat, kényelmetlen érzés. frusztráló. Kell ez bárkinek is?
Nos, itt már jó helyen kutakodunk. Ez az egó harca. Fél, hogyha egyedül maradsz magaddal, akkor netán meghallod, megérted magad, az igényeidet, a vágyaidat.
A csend az önmagadba való megérkezés lehetőségét nyújtja. Minden elhalkul. A világ zaja, az elme “csattogása”. Béke és nyugalom lakik itt. És Te. Az önvalód, isteni éned, magod, lelked, bárhogy is nevezed. Itt meghallhatod azt a bizonyos belső hangot. Intuíciód. Megérzésed.
Ez egy folyamat. Ha már eljutottál odáig, hogy Neked szükséged van a lecsendesülésre (bármilyen indokból), az a kezdet. Aztán jön a gyakorlás. Kitartás. Türelem. Idő. Majd az idő megoldja, és tényleg! Adj időt magadnak, és ne add fel az első nehézségek feltünésekor. Egy-egy szokásod sem 2 nap alatt alakult ki. Ha meghíztál sem egy vacsora miatt történt. Ha megbetegítetted magad, az sem egy pillanat alatt történt. Így a csend élvezetéhez és minden jótékony hatásához sem egy nap alatt jutsz el.
Képzeld el, hogy olyan, mint egy méregtelenítés. Valami jót teszel magaddal, ami először kiüríti a káros anyagokat a szervezetedből, mindenféle kellemetlen tüneteket okazva testednek, lelkednek, de utána fellélegzel, megtisztulsz, megújulsz.
Beépítesz az életedbe egy pozitív rezgésű dolgot, jelen esetben a csendet. Elkezd dolgozni. Hozza fel a lerakódott “méreganyagokat”. Sok-sok-sok gondolat. Negatív gondolat. Negatív érzés. Az elme csak csapkod ide-oda. Minél inkább akarod kordában tartani, annál inkább gubancolódik össze (Most pedig ne gondolj egy kék elefántra!!! effektus).
Ne ítélkezz magad felett. Ez csak a méreganyag. Nem Te vagy. Engedd, hogy feljöjjön és aztán szabadulj is meg tőle. Lélegezd ki. Napról-napra, hétről-hétre, egyre jobb, könnyedebb, és élvezetesebb lesz. Aztán már csak azt veszed észre, hogy lemondod a tv előfizetést, nem hallgatsz rádiót, legalább is kerülöd a híreket (hidd el, ami fontos, az úgy is eljut hozzád). Vonz a szép zene, vonz a nyugodt tevékenység (lista hihetetlen hosszú). Vonz a természet (olyan természetes). Vonz a csend. Vonz a nyugodt, az egyszerű (a szó minden nemes jelentésében), őszinte, tiszta szívű, szemű emberek társasága.
Már nem félsz egyedül lenni önmagaddal. Nincs mardosó hiány. Odakint keresheted bármiben és bárkiben a pótlékot, megtölteni nem tudják lelkedet. Ha bent csend van, egyre többször és egyre hosszabb ideig, akkor teljesség van. És ehhez már nagyon szép dolgok és emberek tudnak csatlakozni.
Szép élményeket kívánok mindenkinek az úton!