A jóga hét törvénye

A jóga gyakorlása tulajdonképpen gyakorlás az életre.

A sikeres életnek is vannak törvényei, amelyet a jóga elveire és gyakorlatára is tudunk alkalmazni. A bejegyzésben ezeket olvashatod, gyakorlatokkal és mantrákkal. Ha a törvényeket alkalmazod, kiegyensúlyozod és gyógyítod magad és ezáltal az egész bolygót is.

1. törvény

Tiszta lehetségesség törvénye

Lényed legmélyén tiszta tudatosság vagy, ez minden lehetőség tartománya, a kreativitás minden formájának alapja.
A tudás, az intuíció, az egyensúly, a harmónia. Ez a lényegi természeted.
A jóga gyakorlása során a tiszta lehetségesség törvénye emlékezet arra, hogy minden pillanat a végtelen lehetőségek csendes mezőjéből születik. Minél nagyobb a csend, annál hatékonyabb a mozdulat. A testtartások gyakorlása során irányítsd a figyelmed a benned rejlő csendes térre. Így lesz meditáció a gyakorlásodból, ha lecsendesíted az elméd, megtanulod a tiszta tudatosság közvetlen megtapasztalását. Gyakorold a minősítés nélküli létet, ne bíráld a képességeidet, a tiszta elfogadás a jóga forrása és célja. Ha minősítesz, zavart keltesz, korlátozod az energia áramlását közted és a tiszta lehetségesség tere között. A nem minősítés csendet teremt.

Mantra

Óm Bhavam Naham
Abszolút létező vagyok

a97a1c38-4ffe-4e57-a865-f31fba595a7b

2. törvény

Az adok-kapok törvénye

A világegyetem dinamikus változásokkal működik, tested állandó kölcsönhatásban van a világegyetem testével. Elméd dinamikus kölcsönhatásban van a kozmosz elméjével. Fizikai tested és a fizikai világegyetem, illetve személyes elméd és a kollektív közötti kölcsönhatás jut kifejezésre az adok-kapok törvényében. Az energia megakadályozása olyan, mintha a vér útja záródna el. Ezért nyitottan kell adni és elfogadni, hogy fenntartsd az életerő keringését. A legfontosabb a szándék. A szándéknak olyannak kell lennie, hogy boldogságot teremtsen abban is aki ad és abban is aki kap. Ha az adás cselekedete örömteli, akkor a mögötte meghúzódó energia megsokszorozódik.
A jóga gyakorlása során az adok-kapok törvénye elevenen él minden egyes lélegzetvételben. Minden egyes be- és kilégzés alkalmával tízmilliárd billió atomot cserélsz a környezeteddel. Ha visszatartod a légzésed kellemetlen érzetek keletkeznek, mindannyiszor ellenállsz az adok-kapok törvényévének az elméd szorongóvá válik.
Minden testtartásban egymást kiegészítő izmok feszülnek meg és ernyednek el, húzódnak össze és lazulnak el az adok-kapok törvényének megfelelően. Amikor az életerő szabadon áramlik a testedben-elmédben természetes módon ráhangolódsz a világegyetem nagylelkűségére és fogékonyságára.

Fogadd meg ezeket:

Jógatesttartások során lélegezz tudatosan, erőfeszítés nélkül cserélj levegőt a környezeteddel.

Tanulj meg hálát érezni az élet ajándékaiért. A gyakorlás során hangolódj rá a testedben keringő életerőre és légy hálás a lehetőségért, hogy emberi elmével és testtel tapasztalhatod meg az életet. Ünnepeld létezésed teljes valószínűtlenségét. (akár egymillió inkarnációba is beletelhet, míg emberi idegrendszert kapsz!)

Legyen meg benned a szándék tested igényeinek elfogadására. Az adás igénye természetesen áramlik a hála megtapasztalásából.

A jógagyakorláson túl legyen meg benned a szándék, hogy mindenkinek adj valamit, akár egy kedves szó, egy dicséret vagy mosoly. Ehhez hasonlóan légy nyitott az ajándékok felé, amik hozzád érkeznek: akár a madarak dala, egy tavaszi zápor, szépséges naplemente, puha fű…

Mantra

Óm Vardhanam Namah
Én vagyok a világegyetem táplálója

6ef182a1085c987bf8143d9b2d4ea42b

3. törvény

A karma (vagy ok-okozat) törvénye

Eszerint a törvény szerint minden cselekedetünk energiát bocsát ki, mely hasonló töltéssel tér vissza hozzánk. Sokan félreértelmezik, és azt hiszik, végtelen reakció körforgásba börtönöz minket, valójában éppen az emberi szabadság érvényre juttatását jelenti. Valódi önmagad létezésed minden pillanatában a tiszta lehetségesség mezejében tartózkodik, ahol korlátok nélkül dönthetünk. A karmikus törvény megértéséhez és legteljesebb alkalmazásához a legjobb út tudatosítani magunkban a meghozott döntéseinket. Ha tetszik, ha nem, ami ebben a pillanatban történik, a múltban meghozott döntéseid eredménye. Ha megvizsgálod a választásod folyamatát, akkor ezzel átemeled azt a tudattalanból a tudatos tartományba.

A jóga gyakorlásra alkalmazva a karma törvénye úgy jelenik meg, hogy tudatosan haladsz végig a testtartásokon és tisztában vagy vele, milyen reakciót eredményeznek az egyes mozdulatok. Ha türelmetlen vagy és olyan tartásba kényszeríted magad, amire még nem állsz készen, tested és az elméd reagálni fog és feszültség jelenik meg benned. Viszont a lágyság és finomság hozzáállásával könnyedén jutsz el az egyes tartások végső határáig, tested könnyedséggel és nyugalommal válaszol.
Amikor lelassítod a mozgásodat, erősebben tudatosulnak benned döntéseid karmikus következményei.

Figyelj ezekre a gyakorlásod során:

Ahogy haladsz előre a gyakorlatokon, figyeld meg az egyes pillanatokban hozott döntéseidet. Ezzel beemeled őket a tudatosságodba. Légy teljesen jelen ebben a pillanatban és akkor a következő nem hordozza az előző negatív következményeit.

Keress a szívedben útmutatást és kövesd a jó vagy rossz érzést jelző üzenetet. Szíved a találkozópont az elméd és a tested között.

Mantra:

Óm Krijam Namah
Tetteim összhangban állnak a kozmikus törvénnyel

573478b624eb6d36adac89712e21c2b3

4. törvény

A legkisebb erőfeszítés törvénye

 A legkisebb erőfeszítés törvénye azt mondja ki, hogy a természet intelligenciája erőfeszítés nélkül működik. Hacsak a víz hullámzását nézed apálykor és dagálykor, a bimbó szárba szökkenését, a csillagok mozgását nem látsz erőlködést. Ritmus és egyensúly jellemzi, és ha harmóniában vagy vele, te is egyre kevesebb erőfeszítéssel haladsz hatékonyan. Modern korunkban a kvantumfizika biztosítja a legátfogóbb modellt a világegyetem működésére, ami szerint nincs helye erőnek és erőfeszítésnek. A szelídség és finomság az átalakulás eszköze. A természetet a szeretet energiája tartja össze és kisebb erőfeszítést kíván, ha a cselekedeteket a szeretet motiválja.

Ez a törvény rendkívüli fontosságú a jógában. A legnagyobb áldásai akkor születnek a gyakorlásnak, ha belelazulsz egy testhelyzetbe, ahelyett, hogy erővel kényszerítenéd rá a testedet. Amikor hajlékonysági tartást végzel, keresd meg az ellenállási pontot, és izomerő használata nélkül lélegezz bele az ellenállásba és azt veszed majd észre, hogy messzebbre jutsz, nő a rugalmasságod. Maradj teljes tudatosságoddal a testedben és kötelezd el magad az önmegadás hozzáállása mellett. A türelem erény, inkább öleld magadhoz a gyengeségeidet ahelyett, hogy harcolnál ellenük, jóval nagyobb energia és egyensúly lesz így benned.

Fogadd meg ezeket gyakorlás során:

Gyakorold az elfogadást, fogadd el a testedet olyannak, amilyen. Ne harcolj a világegyetem ellen. (Az embereket is fogadd el olyannak, amilyenek.) Erősítsd meg az elkötelezettségedet a még tudatosabb döntések iránt.

Elfogadva a dolgokat, vállald a felelősséget a kihívásokért. Minden kihívás álcázott lehetőség! Tápláld a testedet a megfelelő gyakorlatokkal és tápanyagokkal.

Állandósíts a tudatodban egy védekezés nélküli alapállást. Ne vesztegesd az életenergiádat az álláspontod védelmezésére vagy mások meggyőzésére. Maradj nyitott minden álláspontra, de ne ragaszkodj mereven egyikhez sem.

Mindannyiszor, ha olyan eredményt igyekszel kierőszakolni, amely nem áll készen a megnyilvánulásra, emlékezz erre a törvényre.

Mantra

Óm Daksam Namah
Cselekedeteim a lehető leggyümölcsözőbbek lesznek a lehető legkevesebb erőfeszítéssel

a6d50023-5a24-4eae-a4db-2abb8b594c79

5. törvény

 A szándék és vágy törvénye

Az ötödik spirituális törvény a szándék és vágy törvénye, amely azon a felismerésen alapul, hogy a kvantummező szintjén nincs más, mint energia és információ. Ez a mező megegyezik a tiszta lehetségesség mezejével, amelyet a szándék és a vágy befolyásol.
Ezt a mezőt emberi lényként saját gondolatainkként, érzéseinkként, emlékeinkként, vágyainkként, szükségleteinkként, elvárásainkként, képzeletünkként és hiedelmeinkként tapasztaljuk. Ugyanez a mező tárgyi szinten a fizikai testünkként és fizikai világként tapasztalható. A gondolatok összessége az elme, a molekulák összessége a test, amelyek a mélyben rejtőző valóság különböző leplei. Az ősi jógik felismerése: „Tat tvam aszi”, ami annyit jelent: „Én is, te is, egy és ugyanaz, és ez minden, ami létezik.
Ha elfogadod, hogy személyes tested nem különül el a világegyetem testétől, akkor a saját tested energiája és információs összetevője tudatos megváltoztatásával befolyást gyakorolhatsz a kitágított tested energiájára és információjára: a környezetedre és a világra. Ezt a befolyást két lényegi minőség idézi elő: a figyelem és a szándék. A figyelem energiával telít, a szándék átalakít.
Ha szeretnél valamit megerősíteni, irányítsd rá a figyelmet, ha pedig eltüntetni, akkor vond meg tőle a figyelmet. A szándék pedig előidézi az energia és az információ új formákba és kifejeződésekbe alakulását. A jógaelv szerint a szándéknak szervezőereje van.
A gyakorlott jógik a figyelem és a szándék mesterei. Ahogy egyre inkább képessé válsz tested irányítására a szándék és a vágy irányítása révén, azt tapasztalod majd, hogy a szándékaidat egyre inkább támogatja a természet.

A törvény használata a jógagyakorlásban:

Lásd tisztán szándékaidat és vágyaidat. Szánj időt rendszeresen arra, hogy lejegyezd azoknak a dolgoknak a listáját, amelyeket szeretnél megvalósítani az életedben. Ha szakítasz időt arra, hogy lejegyezd ezeket, felgyorsíthatod a beteljesedésüket.

Fejleszd ki magadban a bizalom hozzáállását, bízz abban, hogy amikor a dolgok nem pontosan úgy alakulnak, ahogy szeretnéd, egy nagyszabású terv van működésben. Amikor a gyakorlatokat végzed, tartsd fenn magadban az önmegadás belső hozzáállását. Valósítsd meg és engedd el a szándékaidat, ahogy haladsz előre a testtartásokon és figyeld a jelentkező eredményeket.

Emlékeztesd magad, hogy a jelen pillanat tudatosságát gyakorold minden cselekedetben. Ne engedd, hogy valamilyen akadály feleméssze a jelen pillanatra összpontosult figyelmedet. Ahogy belemész egy tartásba, légy teljesen jelen, nem feledve, hogy ez ad a legtöbb erőt a szándékaidnak és vágyaidnak.

Mantra:

Óm Ritam Namah
Szándékaimat és vágyaimat támogatja a kozmikus intellingencia

6ef182a1085c987bf8143d9b2d4ea42b

6. törvény

Az elkülönülés törvénye

Az elkülönülés törvénye feltárja az élet egy nagy ellentmondását. Ahhoz, hogy megszerezzünk valamit az életben, fel kell hagynunk a felé irányuló sóvárgással. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell adni a vágyaink megvalósításának szándékát, hanem az eredményhez való kötődést kell elengednünk. A kötődés félelmen és bizonytalanságon alapul. Amikor megfeledkezel arról, hogy a biztonság egyetlen hiteles forrása valódi éned, lassanként a meggyőződéseddé válik, hogy valami önmagadon kívüli dologra van szükséged ahhoz, hogy boldog légy.

A jógagyakorlásra alkalmazva az elkülönülés törvénye arra ösztönöz, hogy add fel a kötődésedet az idealizált testhelyzethez. Ahelyett, hogy egyre csak a tökéletes tartást keresed, legyen szándékod elmélyíteni és tágítani a tudatosságodat. Akkor fog fejlődni a tested, ha elengeded a formához való kötődést és engeded, hogy tudatosságod befogadja a jóga lényegét. Erővel nem fogod elérni a test, az elme és szellem egyesülését.
A jóga a tudatos elengedés rendszere. A jógagyakorlás a célzott egységet a figyelmen és a szándékon keresztül éri el- a konfliktus és a harc tudatos elengedése révén. Ez ennek a törvénynek a lényege.
Legyenek tiszták a szándékaid a tudatosságban miközben fenntartod a „legyen meg a te akaratod” hozzáállását. Ezek együttesen fejlesztik a rugalmasságot, amely révén minden cél beteljesíthető az életben.

Alkalmazd a gyakorlás során:
Az elkülönülés és a rugalmasság kéz a kézben járnak. A kötődés merevséget eredményez. Engedd meg magadnak és a körülötted élőknek a természetes lét szabadságát! Figyeld meg, hogy amikor erőlteted a problémák megoldását, újabb gondokat teremtesz.

Fogadd el a bizonytalanságot a tapasztalatok lényegi alkotóelemeként és figyeld, hogyan emelkednek ki a káoszból a problémák kreatív megoldásai.

Add át magad a tiszta lehetségesség mezejének. Ötvözd összpontosított szándékodat az eredménytől való elkülönüléssel, és figyeld meg, milyen könnyedén tudod majd teljesíteni vágyaidat, miközben fenntartod az összpontosultságod még a zűrzavar közepén is.

Mantra

Óm Anandham Namah
Cselekedeteim nem kötődnek az eredményhez

0122c42a226e7a5c509f75e1e1c1fa79

7. törvény

A dharma (az élet céljának) törvénye

A hetedik törvény azt mondja ki, hogy minden érző lénynek célja van az életben. Egyedi képességeid vannak, és amikor a világ igényei találkoznak képességeid kreatív kifejeződéseivel, megvalósul a célod: a dharmád. Ahhoz, hogy dharmában légy az életerődnek erőfeszítés és zavartalanul kell áramolnia. A jóga gyakorlása közvetlen mechanizmust biztosít a testedben kialakult energiablokádok feloldására. Amikor eltűnnek az akadályok az életerő áramlásának útjából, képesség válsz kifejezni éned még tágabb aspektusait is. Az együttérzés, a bölcsesség, a játékosság növekedése bizonyítja, hogy életed a dharma törvényével összhangban áramlik.
A dharmának 3 fő összetevője van. Az első arról szól, hogy végső célod magasabb éned felfedezése. Kövesd az istent vagy az istennőt magadban, aki azt a szent célt kívánja kifejezésre juttatni, amire születtél, felébresztve a határtalan, örök szemlélő tudatosságot, amely éned lényege. A második eleme egyedi képességeink felismerése és kifejezésre juttatása. A dharmáddal való kapcsolatba lépés egyik útja, ha számba veszed azokat a dolgokat, amelyeket igazán élvezel. Bármi legyen is az egyedi képességed, kifejezésre juttatása boldogságot és elégedettséget hoz mindenkinek. Amikor ennek áramában vagy, az idő elveszíti feletted a hatalmát, és belépsz az időtlen tudatosságba.
A dharma harmadik összetevője: mások szolgálata. Ez belső dialógusunkban így hangzik: „Hogyan szolgálhatok?” vagy, „Hogyan segíthetek?” E kérdésekre adott válaszaid lehetővé teszik számodra, hogy szeretettel és együttérzéssel szolgáld embertársaidat. Adottságaid mások szolgálatában történő kibontakoztatása a dharma törvényének legmagasabb rendű kifejeződése.
A jóga a dharmával összhangban álló tevékenység. A test tudatossággal és tökéletességgel mozgatása a természet törvényeivel harmóniában élt élet lényege. A testedben minden sejtnek, szövetnek és szervnek megvan a maga dharmája, ami nem más, mint egyedi feladatának elvégzése a test egészségének támogatása közben. A jógagyakorlás segíti a test dharmáját. Amikor engeded, hogy a természet intelligenciája és életereje keresztüláramoljon rajtad, az emlékeztet magasabb rendű célodra: a világ szolgálatára és az élet fejlesztő áramának támogatására.

Az élet céljának törvénye a jógagyakorlásban:

Fordíts figyelmet a benned rejlő csendes mozdulatlanságra, amely élettel tölti meg a testedet, elmédet. A jógagyakorlatok (és egész nap folyamán) irányítsd figyelmed a csendes szemlélőre, aki a gondolataidat és cselekedeteidet figyeli.

Gyakorlás során figyeld meg, melyek azok a testtartások, amelyeket könnyedén hajtasz végre, használd fel ezt az információt önmagad közelebbi megismerésére.

Fejleszd ki magadban a segítés és a szolgálat belső párbeszédét. Amikor a tetteid mögött meghúzódó szándékok összhangban vannak a dharmával: cselekedeteid erőfeszítés nélküliek és sikeresek.

Mantra

Óm Varunam Namah
Az életem harmóniában van a kozmikus törvénnyel