Namaste – mikor, hogyan, miért is?

Általában a jógaóra végén, az óra zárásaként az oktató használja a “Namaste” szót és meghajol, tenyereivel a szíve előtt, és a diákok követik őt. Na de miért is?

“Namaste” jelentése: meghajolok előtted.

A Namaste mozdulat azt a hitet jelképezi, hogy mindenkiben ott van az isteni szikra, amely a szívcsakrában helyezkedik el. Egy lélek tisztelete a másik lélek felé.

Hogyan is csináld?

A tenyereket érintsd össze a szívcsakra előtt, csukd be a szemed és hajtsd le a fejed. Úgy is lehet, hogy először a tenyereket a harmadik szem előtt zárod (a két szemöldök közötti terület), majd leviszed a szív elé. Ez különösen mély formája a tiszteletnek.
Bár nyugaton a mozdulat mellé mondjuk, hogy Namaste, Indiában úgy értelmezik, hogy maga a mozdulat kifejezi a szót, ezért nem szükséges mondani meghajláskor.

Miért is?

Összetesszük a tenyereket a szívcsakra előtt, hogy az isteni szeretetet áramoltassuk. A szem lehunyásával és a fej meghajtásával segítjük feladni az elmét a szívben lakozó isteni “Én” előtt.

Általában az óra végén használja az oktató, mert addigra az elme kevésbé aktív és a teremben az energia sokkal békésebb.
A jógaoktató a “Namaste”-t, mint a hála és a tisztelet szimbólumát használja a diákjai felé és ők is visszafelé, hogy energetikailag összekapcsolódjanak, az Egó köteléke nélkül.

Hiszen az igazság, hogy mi mind egyek vagyunk, ha szívből élünk.