Gyulai Juli

Egyetemi éveim alatt kezdtem el jóga órákat látogatni, amikor napi 8-10 óra tanulás után valamilyen pihentető, stresszoldó programra vágytam. Minden óra végén egyfajta nyugalom és boldogság járt át, és éreztem, hogy a jóga sokkal több, mint egyszerű testmozgás, én csupán a felszínt kapargatom még. 2014 elején jutottam el az első astanga vinyásza órára, ami azonnal megfogott. A rendszer felépítése, elméleti alátámasztottsága, a gyakorlás dinamikája, a hangos légzés, a tekintet fókuszálása, mind-mind magával ragadott azonnal.

Nagyon szerencsésnek és boldognak éreztem magam, hogy rátaláltam az astangára, és azóta is teljes odaadással gyakorlok a tradicionális tanítás mentén, heti hat alkalommal. Tanáraim figyelmének és segítségének köszönhetően fejlődésem lendületes, ezt szeretném én is átadni társaimnak. Govinda Kai (KPJAYI Certified) tanárom három éve követi gyakorlásomat figyelemmel, tőle jógafilozófiát, mantrákat tanultam, az ő bátorításának köszönhetően kezdtem el asszisztálni az óráin, később önállóan is oktatni.

Eddig kétszer utaztam Indiába, ahol a KPJAYI iskolában tanultam Sharath Joisnál (ő, Patthabi Jois unokája, akinek ezt a rendszert köszönhetjük). Ott az ászana gyakorláson túl szankszrit, jógafilozófia és mantra ének órákra jártam. Tanulmányaimat szeretném majd ott folytatni, a következő években is kiutazni.

Az astanga vinyásza rendszer egy elképesztő intelligens gyakorlás, első látszatra, egy fizikailag megerőltető, dinamikus módszerről van szó, azonban pont ennek köszönhetően, rendszeres gyakorlással rövid idő alatt válunk egyre ersebbé és hajlékonyabbá. A jógapózok, előre meghatározott sorrendben követik egymást, amelyeket az ún. vinyasza köt össze egymással. A vinyásza a légzéssel összekötött mozdulatot jelenti, az ászana pedig maga a póz, amelyben benne maradunk 5-10 vagy 15 légzésig. Ennek a rendszernek az az előnye, hogy amikor a pózok sorrendjét elsajátítja az ember, légzés és a mozgás harmonikussá, a gyakorlása egy mozgó meditációvá válik, elméje lecsendesül, teste megtisztul, lelke felüdül.

Hiszem, hogy az ashtanga mindenkié, bárki jógázhat, nem kell hozzá, hogy erős és hajlékony legyen az ember, csak kitartósan kell gyakorolni, és minden elérhető. A jóga erre is tanít.

Gyere el óráimra, ahol az alapoktól kezdve megtanuljuk a helyes légzést, a bandhák (energiazárak) használatát, az egyes pózokhoz tartozó drishtiket (tekintet fókuszpontjai), az ashtanga vinyasa jóga első sorozatának ászanáit szépen sorban. Baráti hangulatban, nagy odafigyeléssel, és egyéni tanácsokkal várlak szeretettel!

Szenvedélyem az éneklés, a zenélés, és a jóga világába csöppenve megismerkedtem a Kirtannal, ami az ősi szanszkrit mantrákat bújtatja zenei köntösbe. Három éve kirtanozok rendszeresen, a világ minden táján, gitárommal kísérve az énekeket, sokszor vendég zenész barátokat invitálva. A YogaArt Műhelyben is tartottam már többször Kirtant, mindegyik varázslatos élmény volt, és lesz még folytatása!

Baráti hangulatban, nagy odafigyeléssel, és egyéni tanácsokkal várlak szeretettel programjaimon.

“Gyakorolj, a többi jön magától!”